Skip to main content

1.3 Kommandolinjen

Kommandolinjen er den sentrale delen av brukergrensesnittet, og det er der en skriver inn kommandoer for hva en ønsker å gjøre. Dette omfatter import av variabler, lage deskriptiv statistikk for enkeltvariabler, kommandoer for bearbeiding og omkoding av variabler, administrative hjelpekommandoer (help, history, clear etc) eller analysekommandoer. Se vedlegg A for fullstendig liste over tilgjengelige kommandoer.

Analyseverktøyet i microdata.no har en innebygget selvutfyllingsløsning som foreslår relevante kommandoer ut fra hva en starter å taste inn. Ofte er det nok å taste inn noen få tegn før systemet foreslår den ønskede kommando. Ved å trykke på TAB-tasten på tastaturet, legges kommandoen korrekt inn.

De fleste kommandoer forutsetter at det legges inn tilleggsinformasjon, og selvutfylling fungerer også i slike sammenhenger. Kommandoen import trenger informasjon om variabelnavn og måletidspunkt for å kunne utføres. Ønsker en å importere variabelen kjønn, så kan en taste inn bokstaven "k". Det vil være nok til å få opp en liste over alle variabler med bokstaven "k" i navnet - i praksis blir det svært mange. Fortsetter en med "j" vil systemet liste alle variabler med "kj" i navnet. Etter å ha tastet inn "ø" vil bokstavkombinasjonen være såpass unik at systemet har redusert antall alternativer til et fåtall, og brukeren kan velge den korrekte variabelen med piltastene på tastaturet og deretter bruke TAB-tasten. Når variabel er valgt må man også angi et tidspunkt gitt at ikke det er snakk om en konstant opplysning slik som "kjønn" (da trenger en ikke angi tidspunkt). Default-verdi for systemet er den sist brukte datoen. Om dette er ok, brukes TAB-tasten. Hvis ikke legger en inn aktuell ny dato i stedet. Systemet vil også foreslå aktuelle opsjoner til slutt. For import kan en bruke opsjonen as. Den brukes til å lage et alias til den aktuelle variabelen. Registervariablene i databanken har ofte litt upraktiske og lange navn som med fordel kan døpes om gjennom as- opsjonen for bl.a. å skape mer leselige analyse- og statistikkutskrifter.